Tags

, , ,

Graag wil ik hier iets vertellen over mijn visie op coaching.

Als iemand bij mij komt voor coaching, vraag ik altijd eerst wat iemand graag wil bereiken. In coaching gaat het over jou, over wat jij wilt.

Natuurlijk weten we soms niet wat we willen, en dat kan juist ook de reden zijn waarom we coaching zoeken. Door te formuleren waar je aan wilt werken, neem je verantwoordelijkheid. Dat is een belangrijke stap. In ‘gewone’ gesprekken is dat vaak minder het geval. Je vertelt anderen misschien wel wat je lastig vindt, maar in een coachinggesprek eigen je je toe wat je wilt leren. Je staat open voor de mogelijkheid dat je zelf iets aan je situatie kan doen.

Een ander verschil met een ‘gewoon’ gesprek is, dat bij coaching de focus op jou en het onderwerp gericht blijft. In een normaal gesprek gaat het dan weer over de een, dan weer over de ander, dan weer over dit en dan weer over dat. De aandacht is verdeeld. Dit is niet erg, maar het is minder effectief als je gericht ergens aan wilt werken.

Ten derde, en dit is heel essentieel, gaat het in coaching om het creëren van een open, onbevooroordeelde, liefdevolle ruimte. Een ruimte waarin alles er mag zijn. Een ruimte waarin je kunt kijken naar alles wat er in je leven speelt: situaties, gedachten, gevoelens, herinneringen, associaties, oordelen. Dit alles in de context van het onderwerp. Niet een te strakke context, want vaak zitten er relaties tussen dingen, die we eerst niet zien. Eigenlijk is coaching een vorm van gezamenlijk onderzoek – ontwarren, aandacht geven, helderheid brengen.

Vaak zijn we gewend om aspecten van onszelf af te keuren, te veroordelen. We kunnen heel liefdeloos naar onszelf zijn. Door de open ruimte van het coachingsgesprek kunnen we deze aspecten voor het voetlicht brengen. We kunnen zien wat we met onszelf doen. Er bewust van worden en het aanvaarden.

Aanvaarding is waar verandering begint. Soms willen we veranderen door dingen anders te doen, door het inzetten van onze wil, maar ik geloof dat verandering begint bij acceptatie.
In je eentje is dat lastig. Vaak draaien we steeds dezelfde filmpjes in ons hoofd af, het beeld wat we van onszelf hebben is beperkt en solide. We proberen de filmpjes te veranderen, maar het lukt niet, en hoe harder we proberen, hoe meer verstrikt we raken.

In mijn visie op coaching proberen we niet het filmpje te veranderen, maar kijken we er liefdevol naar, met enige beschouwing, en hierdoor ontstaat inzicht. Je ontdekt dat je ruimer bent dan de filmpjes in je hoofd.
En het bijzondere van coaching is, dat hoe opener de ruimte van het gesprek is, hoe meer dit proces zich vanzelf ontvouwt…

Waar wil jij aan werken?