Tags
Dit boek ben ik aan het lezen. Het is geschreven door Michael Carroll, een student van Chögyam Trungpa Rinpoche.
Aan het begin van het boek vertelt hij over zijn jeugd, hoe hij in 1980 een training volgde bij Trungpa, en hoe hij daarna zijn hele leven wilde wijden aan studie en meditatie, in een klooster bijvoorbeeld. Trungpa had echter een andere visie: hij stuurde hem terug de wereld in, om een baan te nemen.
Carroll is in Wall Street gaan werken en dat is zijn spirituele pad geworden. Hij omschrijft het mooi: ‘Werk wordt een spirituele onderneming wanneer je niet langer alleen maar uit bent op meer succes, meer rijkdom, promotie of een vaste baan, maar ook aandacht besteedt aan de beantwoording van een buitengewoon fundamentele vraag: hoe kun je op een open, eerlijke en ontspannen manier, ieder ogenblik opnieuw, en onder alle omstandigheden, in je eigen leven thuis zijn?’.
De inspiratie voor het boek heeft Carroll ontleend aan ‘De zeven punten van het trainen van de geest’, waarin gewerkt wordt met slogans. Carroll werkt, op vergelijkbare manier, met motto’s. Deze zijn overigens niet letterlijk te herleiden naar de slogans uit het Lojong (trainen van de geest) onderricht. Maar de manier waarop hij schrijft, vind ik wel heel erg in de stijl van het onderricht hierover.
Een andere manier van kijken
Vaak gaat het om een andere manier van kijken dan we gewend zijn. Zo is er een hoofdstuk: ‘Er komt een einde aan je huidige baan’. Dit gaat over dat we zekerheid proberen te ontlenen aan ons werk maar, zoals Carroll stelt: ‘Geen baan is permanent, geen inkomen zeker, er is geen carrièrepad dat niet af en toe een vreemde en moeilijke wending krijgt. Je werk kan jou niet redden van de onzekerheden in het leven en het kan je reputatie, identiteit of gevoel van eigenwaarde niet veilig stellen. De bron van ieder authentiek welbevinden – of dat nu ons werk betreft of het leven in het algemeen – is alleen in onszelf te vinden.’
Ook schrijft Carroll mooi over meditatie. Hoe je jezelf door meditatie op een andere manier leert kennen. Niet alleen je positieve, maar ook je schijnbaar zwakke kanten. Meditatie helpt om vriendelijkheid naar jezelf te ontwikkelen, en ook de ‘negatieve’ kanten te onderzoeken en te respecteren. Deze vriendelijke houding kun je vervolgens meenemen naar de uitdagingen op je werk.
Ik vind het heel inspirerend hoe Carroll het boeddhistische onderricht vertaalt naar de werksituatie, sterker nog: hoe hij een wereldse omgeving transformeert tot een spiritueel pad. Een aanrader!
Spreekt mijn blog je aan, bekijk dan ook mijn trainingsaanbod. Ik geef regelmatig workshops ‘Hoe kan ik mijn leven vereenvoudigen‘. Kijk voor details op www.dehelderespiegel.nl
Lieve Nynke, dankjewel voor al je verhelderende inzichten, ik blijf op een vereenvoudigend pad om de essentie niet uit het oog te verliezen en dicht bij mijzelf te blijven, ik heb gewoon ook heel veel tijd alleen nodig.
Ik doe s’ochtends een beoefening met yoga om de chakra’s en kanalen te openen en dan een meditatie waarin je toevlucht neemt in je boeddha-natuur, zodat je weer helemaal opgeladen wordt in de stilte van lichaam, spraak en geest, daarna schrijf ik mijn dagelijkse haiku om in het nu te blijven, en ontrolt zich de dag met veel aktiviteiten.
Ik schilder portret,geef nog n middagje les,ik ben begonnen met schrijven, ik ben n dagje per week grootmoeder van mijn 2 kleinkindjes in Amsterdam, en heb een groot huis met een tuin, daar is veel werk aan, maar het is ook mijn toevlucht en ontspanning.
Veel liefs en keep in touch, Christine
Bovenstaande reactie was van mij, hoor en niet anoniem,misschien was ik vergeten het goed aan te geven
Lieve Nynke-la, bedankt voor je open, verhelderende inzichten. Zo mooi en verdiepend om je “vertalingen” en inzichten in mij op te nemen. Bijzonder dat je daarmee een breder publiek weet te bereiken. Ik geniet ervan … in liefde, dankbaarheid, schoonheid en EENVOUD, Kiki
Hoi Kiki, toen je dit schreef was ik op retraite, dus even niet in de gelegenheid te mailen. Hoe bevalt het in het Oosten van het land?
wat een mooie blog is dit! dankje voor alle rijkelijke inzichten die je deelt. Alle goeds en blessings! Pascal