Tags

, ,

Hoe compassie te gebruiken om meer geluk, zelf-acceptatie en wel-zijn te ontwikkelenIn onze geest kan van alles opkomen waar wij niet om gevraagd hebben. Angst, boosheid, jalouzie, vul het zelf maar in… Daardoor kunnen we denken dat we iets niet goed doen of dat we slecht zijn. Maar dat is niet zo!

Op dit moment lees ik het boek The Compassionate Mind van Paul Gilbert, waarin hij heel duidelijk uitlegt, dat veel van wat er in ons opkomt, te maken heeft met ‘primitieve’ overlevingssystemen in onze hersenen. Op zich heel nuttig, anders leefden we misschien niet meer, maar af en toe ook lastig. Een voorbeeld. Stel er dreigt acuut gevaar: een auto komt recht op je af. In je hersenen gebeurt dan iets – de informatie dat je in gevaar bent, neemt een snelle sluiproute – waardoor je meteen in actie komt, zonder dat je er bij hoeft na te denken. In feite kun je op dat moment ook niet nadenken, je reageert gewoon in een impuls. Zeer nuttig.

Dit overlevingssysteem kan ook in actie komen in sociale situaties die je spannend vindt, of als je voor het eerst iets nieuws wilt doen. Daar is op zich niets mis mee, maar het wordt ingewikkeld als we de gevoelens op onszelf gaan betrekken. Je denkt: ik ben bang, ik kan het niet. Je krijgt het gevoel dat je faalt. Als je je op zo’n moment kunt herinneren dat je overlevingssysteem een sluiproute neemt, werkt dat relativerend en geeft het ruimte. Jij faalt niet, maar je ‘primitieve’ hersenen, die ons door de eeuwen heen vaak gered hebben, gaan op de alert-stand. Dit heeft eigenlijk weinig met ‘jou’ te maken. Er is niets mis met je en het is niet jouw fout. Dus in plaats van jezelf te veroordelen, ontstaat er compassie voor je eigen reactie.

Dit is maar een klein voorbeeld uit The Compassionate Mind. Het staat vol met kennis over hoe onze hersenen in de evolutie gevormd zijn en waarom dit niet perfect is, en hoe we daar soms onder lijden. Maar ook, en dat is het goede nieuws, hoe we onszelf kunnen trainen om hiermee om te gaan.

Als je meer wilt lezen, maar je vindt The Compassionate Mind te dik, of je leest liever Nederlands, dan kan ik je Compassievol leven door Frits Koster en Erik van den Brink aanbevelen. Dat is voor een belangrijk deel gebaseerd op The Compassionate Mind, en ook een heel goed boek. Het is in eerste instantie geschreven voor mensen die in de hulpverlening werken, maar het is voor een veel breder publiek interessant – in feite is het een oefen-boek.