Tags

,

VergrootJeEmotioneleEnergie1001004006852105Dit blog gaat over bidden. Ik wou het niet in de titel zetten, want voor mij heeft het woord bidden een ongemakkelijke bijklank. Als ik het woord bidden in de titel zet, denk ik dat niemand verder leest. Maar misschien is dat projectie…

Mijn gevoel bij het woord bidden is waarschijnlijk ontstaan omdat ik atheïstisch ben opgevoed. Ik herinner me nog dat op de lagere school een vriendinnetje me een keer vroeg: ‘Bid jij wel eens?’ Een hele ongemakkelijke vraag.

Eigenlijk had ik zelf wel een natuurlijke neiging tot bidden. Onze buren waren gereformeerd. Daar zeiden ze vlak voor het slapen een versje op, om goede dingen te wensen voor anderen. Ik had daar mijn eigen versie van gemaakt, die ik ‘s avonds in bed opzei. Maar ik vertelde dat aan niemand. Ook nu ik dit schrijf, denk ik: wat zullen mijn broers, die dit ook lezen, er van zeggen?

Maar goed, ik zet mijn weerstand even opzij. Want veel mensen die mijn blog lezen hebben een gebrek aan energie en bidden is een van de manieren om meer energie te krijgen!
Psychologe Mira Kirshenbaum schrijft erover in haar boek Vergroot je emotionele energie. Zij stelt dat mensen zich beter voelen door te bidden. Door te bidden verbind je je met de ultieme energiebron. Hiervoor hoef je niet in God te geloven, je kunt ook tot het universum bidden, of tot een hogere macht.

Je hebt bidden en bidden
Mira Kirshenbaum heeft ontdekt, dat niet elke vorm van bidden energie geeft. Als je denkt dat er iets buiten je is, bijvoorbeeld God, die bepaalt wat er gebeurt, en als je jezelf hulpeloos en als een kind opstelt, en op een wonder wacht, dan zal bidden je meestal niet veel energie geven.

Wanneer geeft bidden energie?
• Ten eerste is het belangrijk om de dialoog aan te gaan, met God of met hetgeen waartoe je bidt. Wees eerlijk en laat zien wat je echt bezighoudt, wat je denkt en wat je voelt. Wat zou je willen vragen? Waar wil je inzicht in?
Stel je dan voor dat degene tot wie je bidt, antwoord geeft. Vervolgens reageer je daar weer op. Ga een dialoog aan. Druk in je woorden een dieper verlangen naar deze dialoog uit. Misschien krijg je niet alle antwoorden, maar toch kan dit je veel energie geven, omdat je er niet alleen voor staat.
• Vraag degeen tot wie je bidt, of hij je wil helpen om de innerlijke wijsheid en kracht te vinden die je nodig hebt in jouw situatie. Bid niet om concrete dingen buiten jezelf, zoals een nieuwe baan, maar om zelfvertrouwen of doorzettingsvermogen. Bid, in een moeizame relatie, dat je zelf een liefdevoller, verdraagzamer mens wordt.

Als je op deze manier bidt, zul je meer energie krijgen, omdat je om veranderingen in jezelf bidt. Je stelt je niet afhankelijk op van iets of iemand buiten jezelf, maar je werkt actief mee aan verandering.
Grappig, hoe dit overeenkomt met de Cirkel van Invloed van Stephen Covey, waar ik al eerder over schreef. Bidden zoals Mira Kirshenbaum het aanraadt, zit in je cirkel van invloed, dus dat is effectief. Als je God als een hogere macht beschouwt waar jij van afhankelijk bent, zit je in de Cirkel van Betrokkenheid.

Bid jij wel eens?

Lees ook: Waar krijg ik energie van? deel 1