Tags

, ,

modelvereenvoudigenA4sept2012

Als je in je werk onder druk staat, als je je gestrest voelt, of als je meer plezier wilt in je werk, lees dan verder hoe de zeven principes van eenvoud je kunnen helpen.

1) Gun jezelf stilte en ruimte
Je hoeft niet altijd bezig te zijn. Sterker nog: juist als je jezelf af en toe ruimte geeft en stilhoudt, door meditatie bijvoorbeeld, of door momenten van reflectie, creëer je innerlijke rust, waardoor je minder meegesleept wordt in de waan van de dag. Je kunt dit aan het begin van de dag doen, maar ook gedurende de dag is het goed om af en toe een stap terug te nemen en te kijken naar wat je op dat moment aan het doen bent.
Door stil te houden verfris je je kijk. Dit kost geen tijd, integendeel: als je geest helder is, creëer je juist -effectieve- tijd.

2) Accepteer wat er is
Loop jezelf (en de ander) niet voorbij. Wees niet te ambitieus, probeer niet altijd om beter te presteren. Goed is goed genoeg. Verwacht niet té veel van jezelf. Ik weet dat dit in onze prestatiemaatschappij lastig is, zeker als je onder druk gezet wordt, maar probeer toch die innerlijke ruimte te houden, waarin je jezelf accepteert zoals je bent. Leg de lat iets minder hoog – dan raak je minder gestressed. Ik bedoel niet dat je de kantjes er af loopt, maar soms zetten we onszelf zo onder druk met alles wat moet. Als je het wel beschouwt, is er minder wat moet dan je nu denkt.

3) Focus op het allerbelangrijkste
Dit is essentieel als je je werk wilt vereenvoudigen. Bepaal wat je prioriteiten zijn, wat er echt toe doet, en geef hier de voorrang aan. Doe wat zinvol en waardevol is in het licht van jouw taken of rol. Laat je niet meeslepen door dingen die toevallig langs waaien maar niet belangrijk zijn.
Om te kunnen focussen op het allerbelangrijkste raad ik je aan tijd te nemen voor reflectie: je kunt er het beste even voor gaan zitten. Bepaal bijvoorbeeld aan het begin van de week wat je focus is. Welke belangrijke dingen, die echt een verschil maken, je deze week wilt doen. Schrijf dit op een papier, en houd dat naast je computer, niet in je computer. Als je wilt, mail ik je hiervoor een – eenvoudig – formulier, dat je uit kunt printen.

4) Klein beginnen
Grote doelen bestaan uit kleine stappen. Zorg dat de activiteiten die je onderneemt haalbaar zijn. Overvraag jezelf niet. Het is veel slimmer om net onder wat je aankan te gaan zitten en te slagen, dan teveel van jezelf te vragen waardoor het niet lukt en je het opgeeft. Dit is ook het advies van Leo Babauta, van Zen Habits.

4) Liefdevol evalueren
Kijk aan het eind van de week wat er gelukt is van wat je van plan was. Doe dit liefdevol, niet streng! Als je geregeld evalueert hoe dingen in je leven verlopen, krijg je meer grip op je leven en op je persoonlijke ontwikkeling.
Ook hier heb ik een formulier voor, met zelf-reflectie vragen die hierbij helpen.

5) Leren van de uitdagingen
Een lerende houding geeft meer plezier. Als je van jezelf geen fouten mag maken, zet je jezelf onder druk en ben je uiteindelijk minder effectief. Een goed boek hierover is: De kunst van het falen door Arjan van Dam.
Gericht je uitdagingen met iemand bespreken is ook heel behulpzaam als je je werk wilt vereenvoudigen. In je eentje is het lastiger om tot de kern te komen, of blijf je gemakkelijk in de groef van bepaalde gewoontes hangen.

6) Verheug je over het resultaat
Wees tevreden met waar je energie in hebt gestoken, of met wat je bereikt hebt. Sta hier echt even bij stil. Wekelijks of elke avond. Waarom zou je zo hard werken als je er niet blij mee bent?

Lees meer over eenvoudig leven en over workshops die ik geef op de website van De Heldere Spiegel