Tags

, ,

MinderTijdOpFacebookZit je op Facebook en vind je dat het soms teveel tijd kost en te weinig vervulling geeft? Ik zal je een eenvoudige tip geven, die mezelf goed geholpen heeft.

Stap 1: maak onderscheid tussen Beste vrienden, Vrienden en Kennissen. Gebruik hierbij het 80/20 principe. Dit is een algemeen geldig principe, waar ik al eens eerder over geblogd heb.
In dit geval betekent het: 20% van de berichten geeft je 80% voldoening; 80% van de berichten geeft maar 20% voldoening. Het gaat erom te bepalen wat voor jou de 20% is, die 80% voldoening geeft.

Stel jezelf daarom de volgende vraag:
Wat zijn de mensen van wie je het echt fijn vindt om iets in je tijdlijn te vinden? Waar word je blij van? Dit zijn, in deze context, je Beste vrienden.

Stap 2: Verwerk dit in je Facebook profiel, waar al je Vrienden staan. Geef per Vriend aan in welke categorie je hem of haar ziet. Ik zou niet teveel Beste vrienden kiezen, zelf heb ik er bijvoorbeeld maar 12.
Let op: als je iemand tot Beste vriend maakt, krijg je meldingen in je email als er een update is. Maar dit kun je ook meteen uitzetten, op dezelfde plek waar je iemand tot Beste vriend hebt gemaakt: ‘Meldingen ontvangen’ niet aanvinken.

Stap 3: Als je nu naar je Startpagina gaat, kijk dan in de linkerkolom bij Vrienden. Als je daar op Beste vrienden klikt, dan zie je enkel hun berichten. Dit moet je wel elke keer als je Facebook opent, opnieuw doen. Dus even de verleiding weerstaan om ook de berichten van Kennissen te bekijken. Tenzij je naar afleiding op zoek bent natuurlijk.

Op deze manier kun je weer een stukje van je leven en je digitale wereld naar je hand zetten.
Heb je andere tips, laat het weten!