Tags

, ,

Liefde geven, liefde ontvangenEen paar jaar geleden las ik veel boeken over liefde en spirituele relaties. Het beste boek vond ik ‘Liefde geven, liefde ontvangen’, door John Welwood.

Welwood is een psychotherapeut en boeddhist. Wat hij vooral goed uitlegt, is het verschil tussen absolute en relatieve liefde, en hoe dit, als we het niet begrijpen, ons in verwarring brengt.

Meestal zoeken wij liefde in het contact met een ander, in een relatie, maar dit zal nooit perfect zijn.

Er kunnen momenten van perfectie zijn, van harmonie, heelheid of eenheid, maar deze zijn niet blijvend. Er zullen ook weer momenten van tegenstelling of afscheiding komen. ‘Relatieve, menselijke liefde is onvolmaakt en voorbijgaand, net als al het andere op deze aarde. Menselijke ervaringen zijn altijd rauw, onaf en warrig. Niets is blijvend. Er bestaat geen uiteindelijke voltooiing. Alles is aan herziening onderhevig.’

Onvoorwaardelijke liefde
Als we ons verlangen naar heelheid of eenheid richten op de ander, zullen we in de problemen komen. Toch is het verlangen naar perfecte liefde wel gerechtvaardigd – we weten namelijk instinctief dat dit in ons hart bestaat. Het is de onvoorwaardelijke liefde die, diep van binnen, altijd in ons aanwezig is. Zuiver, onbevooroordeeld en alles-omvattend.

Het gewonde hart
Welwood maakt inzichtelijk hoe we, omdat we geen perfecte, blijvende liefde hebben ervaren, in ons hart gewond zijn. Dit hoeft overigens niet te betekenen, dat onze ouders niet van ons hielden!
We kunnen ons soms moeilijk voorstellen dat we de moeite waard zijn om van te houden. We voelen ons afgewezen of lijden onder zelfkritiek. Dit betekent niet dat dit gevoel waar is, maar eerder dat we niet in contact zijn met de liefde in ons hart.

Aan het eind van het boek geeft Welwood een serie oefeningen, die je prima zelf kunt doen, om te onderzoeken waarin je gekwetstheid zit, hoe je meer liefde voor jezelf kunt ontwikkelen en hoe je in contact kunt komen met de bron van liefde in jezelf.
Ik vind het een verdienste van Welwood dat hij dit thema zo diepgaand onderzocht heeft, in zijn werk met cliënten en in zijn eigen relaties, en ik wil je het boek, als je iets van het voorgaande herkent, zeker aanraden.

Hoe ga jij om met relatieve en absolute liefde?